Tuesday, April 5, 2011

anak sembelit....(smbg)















Ubat "Bisacodyl 5 mg" adalah ubat untuk sembelit kanak-kanak.  Fungsi dia sama dengan ubat "Enema" khas untuk kanak-kanak.  Masuk melalui dubur dan ia akan bertindak melicinkan najis untuk keluar.  Tapi tak elok selalu digunakan dikhuatiri akan memberi masalah kepada sistem usus. Harga "Bisacodyl" ialah rm10 baji 4 biji dan "Enema" untuk kanak2 adalah 50 sen sebiji.  "Enema" saya dapatkan di farmasi dan "Bisacodyl" saya dapatkan melalui klinik. 
Beza enema kanak kanak ialah muncungnya lebih kecil dan kandungannya juga kurang daripada enema untuk dewasa sementara fungsinya sama.  Lepas masukkah bisacodyl atau enema dalam dubur, perut akan memulas.... ermmm masa ni lah Rashveen akan meraung sekuat hati, tapi kejap jer... pastu najis keluar... fuhhh... LEGA..... hehehe...
Tapi Veen sangat mengesyorkan gunakan tepung sagu/tepung kanji... Kalau boleh elakkan ubat seperti di atas... salah satu kebaikan tepung ni ilah ia tidak membuatkan perut memulas dan jauh daripada sebarang bahan kimia.  dan senang di dapati di dapur..

20 comments:

  1. veen, klu bg tepung kanji tu, anak still xbaik terus sembel ek. saya br stat malam ni bg kt anak. semoga esok pg anak membuang. dh buh enema, tp xjalan. :9

    ReplyDelete
  2. kish, biasanya kalau bagi malam, besoknya anak akan terus membuang.. sy sll pantau anak.. kalau dalam sehari tu dia tak membuang, esoknya malam sy terus bagi tepung kanji tu, InsyaAllah...

    sekarang saya dah dapat tepung sagu, dapat dari pembuat keropok...

    ReplyDelete
  3. thanks untuk info... anak sy juga ada masalah sembelit. puas dah cari ikhtiar. nak tanya klu letak tepung kanji dalam susu tu rasa dia still rasa susu atau ada rasa lain sikit? Nak try bagi anak minum dengan kanji la pula...

    ReplyDelete
  4. Rasanya tak ketara sangat rasa tepung kanji tu sbb anak saya minum susu sampai habis.

    Sekarang anak saya dah 4 tahun, saya ganti dengan madu.. memulanya dia tak nak tp sekarang dia dah boleh terima madu. Jadi dalam pukul 2 pagi, jika dia minta susu saya akan bagi dia air madu. So far so good .... sebenarnya memacam cara dah saya buat sbb kesian tengok dia sembelit.. dan kabanyakan cara yg saya bagi ni efektif kat anak saya... selamat mencuba...

    ReplyDelete
  5. saya baru jmpa blog veen ni....tk sangka ada petua guna tepung kanji yer..saya nak cubala...tima kaseh yer veen..nnt sy bgtau per kesannya..

    ReplyDelete
  6. as-salam rohana razali....
    harapnya guna tepung menjadi lah sbb dia tak harm perut baby yg masih belum matang sepenuhnya. Kalau idak, cuba juga dengan gula perang yg dibancuh dengan air masak.

    baby umur berapa tahun?

    ReplyDelete
  7. salam veen anak zan pun sembelit ..umur setahun 9 bulan..nak try tepung dulu or try gula perang..?..byk kali tukar susu daaa..nie dah dekat seminggu x membuang nie..risau sangat2...veen rasa zan kenak try yg mn ya...?..tepung dulu or gula dulu?..???

    ReplyDelete
  8. secara peribadi veen tak pernah try gula perang.... tp ada kawan kita yang guna gula perang untuk baby dia... so far Alhamdulillah... efektif untuk baby dia...
    guna memana yang ada kat dapur dulu... hihihi...

    ReplyDelete
  9. Anak sy da 3 taun,still sembelit..kecian...smpai jd buasir.. sbb 2 dia slalu tahan najus dr kuar..tbaca ptua ni...nk mcuba,hope mjadi..

    ReplyDelete
  10. kesiannya, tak pernah bawak doktor ker? Cubalah petua yang saya bagi ni, moga dapat membantu anak awak :-), InsyaAllah.

    Untuk buasir dewasa ada ayat doa untuk diamalkan semasa solat subuh. InsyaAllah nanti jika berkesempatan saya salin atau copy doa tu. Alhamdulillah aruah ayah saya yang mengalami buasir teruk sampai keluar darah boleh sembuh dan adik saya juga sembuh dengan izin Allah.

    ReplyDelete
  11. Trm kash ats info...da byk kli bwk jupw dktor..jwpn ttp same... biase sembelit bg bdk2..riso sgt2..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum... saya nak tumpang tanya mcm mana cara nk bancuh tepung jagung dalam susu. Saya ingin mencuba anak saya sekarang berusia setahun sembilan bulan.... risau sangat tenhoj keadaan dia yg mcm nie..:-(

    ReplyDelete
  13. salam..saya nk tanye bape sudu nk kene letak tepung kanji tu kt dlm susu die tu ye?

    ReplyDelete
  14. Guna air suam-suam kuku atau air masak jer. Sebab kalau guna air panas takut tepung tu jadi masak dan berketul :-)

    contohnya jika guna 5 sudu susu, kurangkan susu kepada 3 sudu susu dan tambahnya 2 sudu tepung jagung. Jadi jumlahnya tetap sama iaitu 5 sudu dimasukkan kedalam botol susu, dan goncang sampai sebati. :-)

    ReplyDelete
  15. Baru nampak blog nie... thank u fr the info... My Danial refuse utk buang air. kali2 masukkan bisacodyl nie la... yg d sarankan oleh Dr kat hospital. kesian plak kali2 dia rasa penat. Mau try lah petua awak nie.

    ReplyDelete
  16. salam,,terima kasih sebab beritahu tips nie,,alhamdullilah berkesan untuk ank sya,,setelah byk cra telh lkukn tpi tetap sembelit...mintk2 leps nie dah x de dah sembelit,,kesian sgt tgok ank....

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Bagi bayi umur 6 bulan yang alami sembelit...
    Adakah sesuai guna tepung kanji dicampur susu?

    ReplyDelete
  19. boleh... elok sangat daripada awak beli ubat kat kedai... tepung kanji tak harm kat perut kanak2, InsyaAllah

    ReplyDelete
  20. Br nk cari penyelesaian risau sangat..boleh share mcmne cara bancuhan tepung kanji atau jagung?

    ReplyDelete